Kelas Furqan Chow Kit

Kelas Furqan Chowkit adalah kelas pengajian Al-Quran khas kepada penagih dan bekas penagih dadah beragama Islam di sekitar Kuala Lumpur. Kelas ini diadakan setiap Jumaat, 5 petang pada setiap minggu. Bertempat di Kelas Buku Jalanan, Chow Kit, Kuala Lumpur. Selain memberikan kelas membaca AL-Quran ini, kelas ini berjaya memberi keyakinan diri dan mendekatkan golongan penagih ini untuk bercampur gaul dengan masyarakat sekeliling. Ini membuatkan proses untuk mengajak mereka meninggalkan tabiat penagihan dadah lebih mudah dan mesra.

2 Backers 0 Love it 0 Reviews
RM6,000 Raised
RM6,000 Goal
Raised Percent :
100.00%

0 Days to go
100% funded
This campaigns is over.
, Malaysia

Project Owner

Nor Akmar binti Ali

Problem

Untuk melaksanakan kelas ini, pihak Kelas Furqan perlu menggaji guru mengaji Al-Quran dan menyediakan sedikit makan malam selepas kelas berlangsung. Ini agak menyukarkan pihak Kelas Furqan kerana mereka hanya bergantung kepada sumbangan orang ramai.

Solution

Kelas Furqan ingin mencuba nasib untuk di platform Actyvate untuk mengumpul dana penganjuran kelas ini untuk tempoh enam bulan.

Target Beneficiary

Kelas ini khas untuk penagih dan bekas penagih dadah sekitar Kuala Lumpur. Mereka akan lebih rapat dengan pihak Kelas Furqan dan memudahkan proses memujuk mereka supaya meninggalkan cara hidup sekarang. Pada ketika sekarang, kelas hanya boleh memuatkan lebih kurang 20-25 orang dewasa.

Kelas ini sangat bermanfaat untuk penagih dan bekas penagih membina keyakinan diri, dan sedikit demi sedikit akan pulang ke pangkal jalan. Kelas Furqan juga membantu penghidap HIV positif dengan memantau jadual perubatan mereka.


Supporter

Kelas ini dibantu oleh ramai orang perseorangan dan juga di sokong oleh Majlis Belia Malaysia.

Project Needs


Type of help needed

Funding

Project Cost

RM 6000

Describe Needs

Cost for project as below:
Description Price/Unit (RM) Quantity Amount (RM)
 Makanan  5  720 3600
Gaji Guru 100 240 2400
Total cost 6000 

Milestone

Kelas ini sedang berjalan, dan dana yang di minta hanya untuk enam bulan kehadapan.
Name Donate Amount Date
Actyvate RM4,000 June 11, 2018
Alya Syahida Allias RM2,000 June 08, 2018

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Kelas Furqan Chow Kit”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X